söndag 3 maj 2015

OM ORDSTÄV

Vi rundar av Foxtrotveckorna med lite ordstävsfakta.
Så här inleder jag avsnittet om ordstäv i min bok Folklig ordkonst (2005):


"Ordstäv är en egen genre i den folkliga ordkonsten och känns igen på sin sa-sats: sa bonden, sa käringen, sa länsman, sa prästen. Folklivsforskare brukar benämna dem wellerismer efter Samuel Weller, i Dickens Pickwickklubben, som strödde dem kring sig.
      Stäven är undantagslöst humoristiska. De begår försåt mot invanda tankemönster genom att utnyttja ords flertydighet till nya överraskande betydelseutvägar.
      Ordstäven förefaller mer koncentrerade i tid och utbredning än andra genrer i den traderade ordkonsten. De anses vara särskilt förekommande på germanskt språkområde (som bland annat innefattar nordiska språk, tyska och engelska) och väsentligen ha tillkommit under1800-tal och tidigt 1900-tal.
      Vilka särdrag i kultur, mentalitet och samhälle som är gynnsamma för genren vore värt en diskussion. En förutsättning är tydlig. Stäven är beroende av ett väl känt samhälleligt persongalleri och allmänt bekanta karaktärstyper som de kan relatera till.
      När bondesamhället ger vika för ett urbant och industriellt samhälle med snabbt föränderliga sociala relationer upphör nybildningen av ordstäv."


 Kanske dags att ta upp tråden igen ...